Vertrouwen geven en krijgen, daar draait het om

Je weet wat ze zeggen over zakendoen met vrienden… begin er niet aan. Maar Yves van Osselaer en Erik Robyn zijn de uitzondering op de regel. Deze twee buddies kennen elkaar al meer dan 30 jaar. Deze vriendschap hebben ze intussen omgezet in sterk leiderschap. Beiden zijn de drijvende kracht achter RVO Finance. 

 “Ik vergeet nooit de dag dat ik Yves leerde kennen”, vertelt Erik.“ Yves was de buurjongen van mijn vrouw, Annemie. Ik was toen 18, Yves 12.  Ik was al lekker stoer met een leren jasje, Yves nog in speelkledij. Maar we trokken veel met hetzelfde groepje op.”

 “Zo’n tien jaar later zijn we echt vrienden geworden”, vervolgt Yves. “ We waren allebei actief in dezelfde branche. Ik deed namelijk mijn stage bij de werkgever van Erik. Maar het klikte en ik had eens laten vallen dat het niet zo een slecht idee zou zijn om samen te werken. We spreken nu van het jaar ’91. Ik heb dan nog fiscale hogeschool gevolgd en in 1995 hebben we beiden onze erkenning aan het BIBF gehaald (Beroepsinstituut van erkende boekhouders en fiscalisten), en 2001 bij het IAB, het huidige ITAA. We zijn elk apart aan de slag gegaan maar het idee om onze kennis en krachten te bundelen bleef in mijn achterhoofd zitten.  In 2011 is het dan gelukt en zijn we samen een kantoor gestart.” Met succes want momenteel telt RVO 10 medewerkers die iedere dag met veel enthousiasme de klanten helpen.

“We zijn RVO Finance gestart in 2011 – maar kennen elkaar al meer dan 30 jaar”


Wisselwerking als sterkte

Naast bestuurder van RVO Finance zijn Yves en Erik dus ook zeer goede vrienden. “Over het algemeen wordt het afgeraden om met vrienden een zaak te beginnen, maar bij ons lukt dat wonderwel”, vertelt Yves. “We zijn in ons werk zeer strikt en complementair. We kennen elkaar inderdaad al lang, we hebben ook samen al veel meegemaakt en elkaar altijd gesteund. Wat maakt dat wij alles kunnen bespreken.” “Er is een blindelings vertrouwen”, voegt Erik toe. “Wij werken ook niet met streepjes, die doet dat en die doet dat. Yves en ik volgen onze eigen klanten op, maar dat is zeker geen onderlinge strijd. Integendeel. We hebben elk onze eigen competenties die in alle dossiers kunnen worden toegepast. De wisselwerking is onze sterkte.”

“Een accountant is geëvolueerd naar een raadgever, consultant en een verslaggever.”

Persoonlijke uitstraling

Als je het kantoor in Beveren binnenstapt, kom je niet in een groezelig donker kamertje terecht, maar in een zeer modern kantorencomplex, hip ingericht met kunst aan de muren.  “Het gebouw weerspiegelt onze persoonlijke uitstraling”, verklaart Yves. “Mensen hebben een verkeerd beeld van een accountant. Die perceptie komt nog uit de tijd dat de boekhouder een stofjas aanhad en letterlijk een boek inschreef, lijntje per lijntje met een meetlat. Een accountant is geëvolueerd naar een raadgever, consultant en een verslaggever. Het is als het ware een vertrouwenspersoon geworden: wij doen aan ‘problem solving’, zowel binnen als buiten een onderneming. Wij moeten heel creatief zijn. Maar door dat vertrouwen te geven, krijg je ook enorm veel vertrouwen terug. Het is die combinatie van ‘trouble shooting’ en de uitdaging van verschillende dossiers die het heel interessant maken. Wij werken op vertrouwen en willen een meerwaarde bieden. Als wij zien dat we mensen helpen iets te realiseren, bijvoorbeeld grotere eenmanszaken of vennootschappen, en je ziet iemand groeien, daar doen we het voor.”